Cara Nak Buat Petai Jeruk Rangup

Bagi mak-mak yang suka petai waktu musim petai ni lah kena buat stok jadi bila teringin nak makan tu dah ada. Imej Via Bidadari Potong kulit buah mangga dan bilas sehingga bersih.


Cara Buat Petai Jeruk Kekal Rangup Walau Berbulan Lamanya Sedap Dibuat Ulam Atau Dimasak Dengan Lauk Port Makan

Isikan air masak yang suam separas buah yang dipotong ke dalam besen.

. Petai tadi yang dah siap diasingkan dengan kulit dimasukkan ke dalam balang. Cili Jeruk Rupanya nak buat Cili Jeruk yang rangup ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan. Tambahkan merica dan garam.

Lepas dah menggelegak celurkan petai sekejap. Cara Buat Petai Jeruk POWER Rangup Krup Krap Mana-mana suri yang ada petai kat rumah tu boleh cuba menjeruk style ini. Mangga Cili kering kisar Belacan Gula kerek Gula pasir Garam Cuka Air Jeruk pauh.

Tapis lebihan air sehingga sedikit kering. Cara buat petai jeruk. Anda tidak perlu mencucinya.

Monica Rampo November 15 2014 at 1224 AM. Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham. Bolehlah hidangkan buat keluarga tercinta.

Mula-mula panaskan air dalam periuk. Jom Buat Ikan Kembung Rebus Air Asam Memang Syok. Boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Zakiah Zolkepli ini Saya nak ajar simpan petai sentiasa rasa freshBukan buat jeruk ye sebab saya tak suka jeruk.

Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. Mula-mula panaskan air dalam periuk. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus.

1 biji betik muda yang mengkal lebih kurang 15 kg 6 cawan air. Cara untuk membuat Petai Jeruk Basuh Petai dulu. Kemudian masukkan ke dalam bekas atau botol bersih.

Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering. Kalau buat jeruk macam ni boleh tahan 6 bulan dalam peti ais walaupun disimpan lama petai tetap rangup dan sedap. 1 Saya guna gunting saja.

Tujuan supaya cili tak lembik nanti kekal rangup dijeruk. Potong dua buang kulit tepi kiri. Cara buat perapan ayam.

Kemudian sediakan bahan jeruk. 2 14 cawan gula pasir. Step paling best pada saya.

Senang buat banyak sekaligus. Salah satu menu wajib ada bila tiba musim perayaan. Tapi paling tidak pun dapat hidangan ayam yang lembut-lembut isinya dan juga garingAda cara nak buat ayam goreng sedap simple dan rangup ni.

Belah buah cempedak dan keluarkan isinya. Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya. Bila mengidam je stok dah ada banyak dalam peti mudah bila nak makan.

Potong kulit cempedak berbentuk kiub dan cuci bersih. Cara Buat Cili Jeruk Supaya Kekal Rangup Krup Krap Bila Makan. Selalunya yang paling digemari ialah ayam goreng crispy.

Nak lagi mudah keluarkan isi siap-siap dari kulit. Didihkan air dalam periuk. Putih telur unsalted butter sy pakai 150g hollman soft cream 150g shortening gula castor vanila essence.

Gaul kulit cempedak dengan garam hingga rata. DapurBerasapUtube StepByStep ResepiMudahJeruk Mangga Asam Boi Music by. Rebus sekejap sahaja hingga kulitnya agak lembutMak aku kata nak tau kulit dah lembutamnil satu cuba picit supaya isinya keluarJika masa picit tu senang je isinya keluar kira dah masak la tuterus tutup apiKata mak aku kalau rebus terlalu lama nanti masa buat jeruk isi petai tu x berapa sedap.

Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar. Homemade Jeruk Betik Mudah Rangup Macam Jeruk Pak Ali. AssalamualaikumSeperti yg saya janjikandi sini saya kongsikan cara2 nak buat JERUK IKAN MASIN TENGGIRI yg dalam minyak Seterusnya.

Cara membuat butter cream dengan putih telur. Tapi kena tahu cara simpan yang betul barulah petai kekal segar dan rangup. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili ini kita buat sendiri.

Kemudian bersihkan kulit cempedak dengan membuang bahagian durinya dan hanya bahagian isi putih sahaja diambil. Kalau makan mi goreng atau char kuetiau memang. Hantu petai wajib ada stok jeruk petai ini di dapur.

Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. 09092020 cara mudah buat jeruk mangga muda. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar.

Taburkan garam kasar di atas ikan sehingga rata. Lebih bagus jika guna garam kasar. Esoknya buangkan lebihan air yang terhasil.

Jadi macam kacang rebus gitu. Bagi Anda yang memang tidak menyukai butter cream atau buat Anda yang suka banget dengan hobby baking atau membuat kue cake cup cake dan sejenisnya. Sediakan mangkuk dan masukkan garam kasar cuka dan air suam.

Biarkan semalaman di dalam peti sejuk. Ben guna 12-15 lada solok. Cara Membuat Petai Jeruk Jeruk Petai.

Kemudian hiris mengikut ketebalan yang disukai. Rebus tulang ayam dan 250 gram daging ayam yang akan dipakai untuk mie dengan 2000 ml air. Rendam dengan air dan masukkan kapur 12 sudu makan.

Kalau terbeli petai banyak pun boleh cuba cara ini tidaklah membazir jika petai tidak habis diguna. Kemudian tos bersih untuk buang rasa kapur. 1 Sudu teh kapur makan.

Mutui anche per segnalati in banche datiPrestiti personali Prestiti aziendali abab aku yang tidak kau ini itu dan di anda akan apa dia saya. Masukkan cuka garam dan gula.


Cara Buat Petai Jeruk Tahan Lama Youtube


Cara Buat Petai Jeruk Yang Diidamkan Reflect Relax


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik

Comments

Popular posts from this blog

23 Hours 56 Minutes 4 Seconds in a Day